Hoe zit het met toeslag als ik mijn baan verlies?

Kinderopvangtoeslag: Hoe zit het met toeslag als ik mijn baan verlies?

Ouders die worden ontslagen of om een andere reden stoppen met werken, hebben nog 6 maanden recht op kinderopvangtoeslag. Sinds de koppeling van de kinderopvangtoeslag aan het aantal gewerkte uren, staat het aantal opvanguren per ouderpaar vast: het aantal uren van de ouder die het minste werkt, is hierin doorslaggevend. Behalve kinderopvangtoeslag over die uren heeft een ouder ook recht om die uren op te maken in de kinderopvang.

Dagopvang

Op de website van de Belastingdienst staan voorbeelden:
Een ouder wordt op 1 april werkloos en hij/zij is dat nog op 1 juli. Hij/zij werkte gemiddeld 25 uur per week. Als het kind naar de dagopvang gaat, heeft de ouder recht op 26 weken X 25 (aantal gewerkte uren) x 140% = 910 uur. Dat is het maximaal aantal uren kinderopvangtoeslag waar de ouder recht op heeft. Heeft de ouder deze uren in de periode van 1 januari tot en met 1 juli opgebruikt? Dan moet hij/zij de kinderopvangtoeslag stopzetten. Heeft de ouder nog uren over? Dan mag hij/zij die uren opmaken.

Bso

Voor de bso wordt de rekensom anders, omdat het aantal gewerkte uren niet wordt vertaald in 140 procent kinderopvangtoeslag maar in 70 procent. Bijvoorbeeld:
Een ouder wordt op 1 juli werkloos en hij/zij is dat nog op 1 oktober. Hij/zij werkte gemiddeld 30 uur per week. Als het kind naar de buitenschoolse opvang gaat, heeft de ouder recht op 39 weken X 30 (aantal gewerkte uren) x 70% = 819 uur. Heeft de ouder deze uren in de periode van 1 januari tot en met 1 oktober opgebruikt? Dan moet hij/zij de kinderopvangtoeslag stopzetten. Heeft de ouder nog uren over? Dan mag hij/zij die uren opmaken.

Meer informatie hierover vindt u op de website van de belastingdienst/toeslagen.

Heeft u vragen voor ons: Bel gerust of stuur een mail met uw vraag, wij zullen hier zo spoedig mogelijk op reageren.

Reacties zijn gesloten.